Menu

Coronavirus

De verspreiding van het coronavirus heeft op dit moment grote gevolgen voor het dagelijks leven in Nederland. In dit artikel leest u waar u terechtkunt voor informatie of een luisterend oor.

Informatie en hulplijnen

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u het volgende doen:

 • Bel het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur)
 • Ga naar de website van de Rijksoverheid. Daar staan antwoorden op veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer. U vindt daar bijvoorbeeld uitleg over de maatregelen die de overheid heeft genomen. En u leest wat deze maatregelen betekenen voor uw dagelijks leven.
 • Ga naar de website van het RIVM voor medische informatie en adviezen over het coronavirus en voor actuele informatie over de verspreiding van het virus.
 • Ondernemers kunnen telefonisch hun vragen stellen bij het KVK Coronaloket: 0800 2117. Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Corona-informatie in begrijpelijke taal

 • Steffie geeft op haar website eenvoudige uitleg over het coronavirus. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.
 • Op de website Pharos.nl vindt u uitleg over corona in begrijpelijke taal.
 • U kunt ook de YouTube-video's van Stichting Lezen en Schrijven bekijken:

Een luisterend oor

Met problemen, vragen of zorgen over corona kunt u terecht bij telefonische hulplijnen, voor een luisterend oor of praktisch advies:

 • Rode Kruis Hulplijn: telefoonnummer 070-4455 888 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 16.00 uur)
 • MIND Korrelatie: 0900 1450 (elke werkdag tussen 9.00 en 18.00 uur, 15 cent per minuut)

Daarnaast vinden mensen met psychische problemen op Wijzijnmind.nl veel mogelijkheden voor steun in coronatijd: tips, lotgenotencontact, welkome afleiding, en elke middag een livestream vanuit de MIND Digitale Huiskamer.

Coronahulp

Het coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Als ouderen en mensen uit kwetsbare groepen (bijv. mensen met astma, COPD, diabetes etc.) COVID-19 krijgen, is er een verhoogd risico dat de ziekte bij hen ernstiger verloopt. Zij kunnen daarom beter contact met andere mensen vermijden.

U kunt iets doen voor ouderen en kwetsbaren in uw omgeving. Bijvoorbeeld:

 • Aanbieden om boodschappen te doen
 • Vragen of hun voorraad medicijnen nog groot genoeg is
 • Gewoon even (video)bellen en een praatje maken

Het is wel belangrijk om op een veilige manier te helpen. Op de website van het Rode Kruis vindt u tips en belangrijke voorzorgsmaatregelen voor als u 'coronahulp' wilt bieden.

Informatie voor ouders

Neem eens een kijkje in de betrouwbare opvoedinformatie voor tips hoe je als ouder kunt omgaan met de situatie rond het coronavirus. Je leest er hoe je je kind hygiëneregels kunt leren en krijgt tips voor het thuisblijven met kinderen.

Organisaties

GGD

GGD Gelderland-Midden

 0800-84 46 000 vggm.nlBreedestraat 406983ADDoesburg

GGD Gelderland-Midden

 0800-84 46 000 vggm.nlEusebiusbuitensingel 436828HZArnhem

Huisarts

Huisartsenpraktijk de Vijver

 033-27 72 179 hpdevijver.nlVijverlaan 43925EMScherpenzeel Gld

Vergelijk hulpaanbod